marți, 20 noiembrie 2012

Cum ne menţinem sănătoşi pe perioada postului




Ne aflăm în plin Post al Naşterii Domnului şi o atenţie deosebită trebuie acordată unei alimentaţii sănătoase, dar şi a unui stil de viaţă în acelaşi regim. Principala regulă trebuie să fie cea a cumpătării, perioada în care postim este o perioadă în care trupul este în armonie cu sufletul. Postul nu este o doar o dietă alimentară, cei care postesc ar trebui să îşi stăpânească patimile si să acorde o atenţie mai mare celor de lângă ei.

Regimul alimentar recomandat este unul echilibrat şi adaptat vârstei şi sănătăţii creştinului. Excesele (fie de post aspru, sau din contră de grăsimi sau glucie) trebuie evitate. Adoptând o dietă echilibrată ne putem bucura de toate beneficiile acestei perioade: detoxifiere, scăderea nivelului grăsimilor din sânge şi a colesterolului rău, normalizarea glicemiei şi o îmbunătăţire a digestiei.  

Iată doar câteva sfaturi pentru un stil de viaţă sănătos pe perioada postului:

·         Principalul risc în această perioadă este ingrăşatul. Trebuie evitate produsele din faină albă  şi patiseria de post. Combinaţia dintre zaharuri şi grăsimile vegetale pe care le conţin produsele de patiserie aduce rapid câteva kilograme în plus. Pâinea şi pastele albe se pot înlocui cu variante integrale, mai bogate în fibre.

·         Se recomandă asocierea dintre cerealele integrale şi legumioasele boabe: tărâţe de ovăz, pâine integrală, quinoa, linte, fasole, năut, sau boabe de soia.

·         În lipsa produselor de origine animală, o sursă bună de protenie sunt conopida, sparanghelul, brocoli, dar şi ciupercile, mazărea, sau lintea.

·         Nu găti prăjit, evită produsele cu E–uri, asocierea glucidelor, ca de exemplu – orezul cu pastele sau cartofii cu pâinea.

·         Pentru aport de glucide şi vitamine cerealele integrale se pot asocia cu fructele.

·         Murăturile sunt indicate, dar conservate tradiţional, în saramură şi nu in oţet, şi nici cele prelucrate termic, cum sunt majoritatea din comerţ.

·         Hidratarea este importantă şi se poate face cu apă, ceaiuri, supe sau ciorbe şi sucuri proaspete de fructe.

·         După o zi de post negru, consumă crudităţi.

În Postul Crăciunului este dezlegare la peşte în zilele de sâmbătă şi duminică, prima zi de dezlegare fiind la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), iar după 18 decembrie (Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul) nu se mai dezleagă la peşte. În timpul săptămânii este dezlegare la vin şi untdelemn în zilele de marţi şi joi, iar la peşte în zilele când pomenim pe Sfântul Apostol Andrei (30 nov.), pe Cuviosul Gheorghe de la Cernica (3 dec.), pe Mucenica Varvara (4 dec.), pe Sfântul Nicolae (6 dec.) şi pe Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei (13 dec.) (sursă info - ziarullumina.ro)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu